Om foråret trækker sild ind i Ringkøbing Fjord gennem slusen ved Hvide Sande. Det tiltrækker hundredvis af fiskere fra både Danmark, Holland og Tyskland. Mange af dem deltager i den årlige Sildefestival.
Vælg mellem 3.201 sommerhuse Destinationer under Hvide Sande
sommerhus hvide sande_328-D3239
Emne nr. 328-D3239.

”Hep, så var der endnu en,” siger Palle Maagaard og hejser en sølvglinsende sild op af vandet, piller den af en de fem kroge på sit sildeforfang og lægger den ned i en sort plastikspand. ”Min store søn Michael og jeg har nok fanget en 30 stykker på tre timer. Det er ikke så mange, men rigeligt. Vi skal jo også snart hjem og rense dem,” påpeger Palle Maagaard fra Kjellerup i Midtjylland.

Han er blandt de mange hundrede, som på en solrig lørdag sidst i april er taget til den jyske vestkyst for at trække sild i land ved slusen i Hvide Sande.

Den ukrainske fisker

Her svømmer store stimer af den fisk, de fleste kender fra frokostbordet, fra Vesterhavet og ind i Ringkøbing Fjord for at gyde. Sildenes trang til at lægge og befrugte æg tiltrækker store og små fra nær og fjern.

”Jeg kommer fra Ukraine,” siger således en fyr med solbriller, camouflagejakke og sild på krogene og fortsætter på tysk:

”Men jeg bor i Frankfurt. Sammen med nogle venner kører jeg de 850 kilometer herop for at fiske og slappe af. Sildene salter og marinerer vi og tager dem med hjem. De smager godt med øl til. Vi er her for femte år i træk. Sidste år var vi 20, som boede i et luksussommerhus med pool, spa og sauna. I år er vi kun otte og nøjes med en sauna i sommerhuset,” siger han og smider en sild ud.

”Den var for lille, og vi har også fanget nok i dag. Nu er det bare for sjov.”

Et liv uden kød

Sådan ser Elly fra Groningen i Holland også på det. Næsten da.

”Min mand og jeg er kommet her de seneste 13-14 år. Vi bliver her i tre uger, sælger krydderier til marinering af sild til andre fiskere og fanger en masse sild. Og om efteråret, når der atter er sild heroppe, kommer vi igen,” siger Elly og anslår dagens fangst til 150 sild.

”De store fisk renser og fryser vi, mens vi laver de små til matjes. Så har vi fisk til lang tid. Vi spiser ikke kød, og desuden er fisk sundere,” påpeger Elly og hanker op i en indkøbskurv fra et supermarked fyldt med tre-fire kilo sildefileter.

Kort efter triller hun og manden Jan forbi på deres cykler læsset med sild hen over slusen. På den anden side af broen er der også gang i den vilde sildejagt. Og udredning af sammenfiltrede snører.

”Det er da vist min line. Hvis jeg nu går om på den anden side af dig, kommer vi nok fri af hinanden,” siger en fisker til sin sidemand.

Klokken ringer

Pludselig ringer en klokke. Den markerer, at endnu en af de timelange konkurrencer i Hvide Sande Sildefestival er slut. Festivalen foregår på fjordsiden af slusen. Her kappes omkring 250 mænd, kvinder og børn om at fange flest sild.

Vinder af førstepræmien, et sommerhusophold til en værdi af 7.000 kr., bliver tyske Peter Berger. På én time fangede han 5,75 kilo sild svarende til 46 fisk.

På havsiden er Palle Maagaard klar til at pakke og køre hjem til Kjellerup.

”Jeg fik bundbid og mistede mit forfang. Jeg gider ikke sæt et nyt et på. Kommer du, Michael?,” spørger han sin søn.

Intet svar. Michael Maagaard kæmper koncentreret med at få sit forfang og blylod fri af sten, tang og andre undersøiske forhindringer. Det lykkes, og kort efter hiver han endnu en sild i land.

”Nå, han er vist ikke sådan lige at få til at stoppe. Men her er også skønt. Godt med fisk, masser af frisk luft og blå himmel,” konstaterer Palle Maagaard.

Fakta

Danmarks største sildefestival

 • Konkurrence, der går ud på at fange så mange sild som muligt på tid
 • Har været afholdt årligt den sidste weekend i april siden 1994
 • En samlet fangst på 1.467 kilo sild i 1999 er stadig rekord
 • I 2013 udgjorde den samlede fangst 320 kilo
 • Tyske Peter Malinowski har timerekorden med fangst af 313 sild (29,8 kilo) i 1999
 • Peter Malinowski har også vundet konkurrencen otte gange
 • Deltagerne inddeles i voksne, juniorer og børn, som fisker en time ad gangen.
 • Samlet præmiesum over 50.000 kroner
Vælg mellem 3.201 sommerhuse

Andre artikler om Hvide Sande

Vis alle artikler om Hvide Sande

Andre artikler

 1. Sommerhus Vesterhavet

  Langs Vesterhavet findes mange af de mest populære ferieområder i Danmark. Fra grænselandet i syd og hele vejen op til Hanstholm i nord findes tusindvis af skønt beliggende sommerhuse. Glæd dig til en vellykket ferie med masser af oplevelser og tid til hinanden.
  Søndevig kyst og Vesterhavet