Pisa ligger i den nordvestlige del af Toscana - regionen der især er kendt for sin historie, kunst og kulturarv samt sit smukke landskab med vinmarker og olivenlunde. Floden Arno løber gennem byen og munder ud i det Liguriske Hav under en halv times kørsel fra Pisa.
Vælg mellem 10 sommerhuse
Pisa_Depositphotos_53455469_XL

Ferie tips

De fleste kender Pisa for Det skæve Tårn (Campanilen), men byen har langt mere at byde på end tårnet med sit karakteristiske skæve udseende. Tårnet ligger i den nordlige del af Pisa på Campo dei Miracoli (Miraklernes Eng), der er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Lige ved siden af ligger andre af byens berømtheder; Domkirken Santa Maria Assunta, det smukke hvide dåbskapel Battistero di San Giovanni og kirkegården Campo Santo Vecchio. Domkirken og dåbskapellet er også skæve, men ikke i så synlig grad som tårnet. Ta’ jer tid til at kigge indenfor begge steder – her er virkelig smukt.

Pisa er også en vigtig uddannelsesby, med et ældgammelt og velrenommeret universitet og talrige eliteskoler. Byens levende atmosfære er derfor præget af de mange unge mennesker, som studerer her, og som udgør næsten halvdelen af Pisas indbyggere.

Byens centrum går igennem fire historiske bykvarterer, der har bevaret jeres autenticitet og ægthed. Fra banegården i syd til Piazza dei Miracoli (Miraklernes Plads) i nord. Ponte di Mezzo, den centrale bro over Arno, er centrum for de historiske kvarterer, San Martino, Santa Maria, San Francesco og Sant’Antonio.

Som i det fleste større italienske byer har Pisa også en Corso. Her ligger italienske modebutikker og hyggelige små butikker med brugskunst og souvenirs side om side med barer og restauranter – og isbarer (gelateriaer). I Italien er en bar ikke som en bar i Danmark, men en uundværlig del af italienernes liv; der er nemlig her, de flere gange dagligt nyder en hurtig Espresso. Prisen for en sådan ligger typisk på 1-2 euro afhængig af, om den indtages stående ved baren eller siddende ved et bord med servering. De fleste barer har også et stort udvalg af kager, sandwich og den lækre italienske is: Gelato.

En anden vigtig ting i italienernes liv er det daglige marked, hvor de lokale ikke kun køber de fleste af deres madvarer men også tøj. I Pisa ligger markedet på Piazza delle Vettovaglie.

Befinder I jer i en feriebolig i Pisa den 16. juni, kan I opleve et af sommerens højdepunkter: aftenen før San Ranieris dag (byens helgen), løber årets ”Luminara” af stablen. Al elektrisk lys langs floden, Arno, slukkes, og tusindvis af stearinlys tændes i og rundt om vinduerne samt i store stativer og efterlader Arno og promenaderne rundt om i et fortryllende lys.

Strande

På en varm sommerdag er det nemt at blive fristet af en tur til vandet. Heldigvis er der kun hhv. 15 og 17 km fra Pisa til de kendte feriebyer, Marina di Pisa og Tirrenia. Her er der strande for enhver smag, også børnevenlige sandstrande, hvor store kampesten sørger for roligt badevand.

Vandreture

Kan I lide at vandre, er Monte Serra-bjerget vest for Pisa et godt valg. Herfra får I en betagende panoramaudsigt ud over det grønne landskab med oliventræer og enge. Efter 2,5 kilometers gåtur på panoramavejen kommer I til middelalderbyen, Buti, der før i tiden var kendt for sit kurveflet. I dag produceres der i området olivenolie af høj kvalitet.

Vælg mellem 10 sommerhuse

Hvad skal man se i Pisa?

Da det kun er muligt at have 30 besøgende i tårnet ad gangen, er det en god ide at bestille billetter på forhånd på www.opapisa.it

Derfor er Det skæve Tårn skævt: Byggeriet af Det skæve Tårn blev påbegyndt i år 1173 af Bonanno Pisano, men da undergrunden var sumpet, blev byggeriet sat på pause i ca. 200 år. Da det blev genoptaget, forsøgte man at rette op på skævheden, hvilket medførte, at tårnet faktisk har to hældninger. Resultatet blev, at tårnet i den ene side var 56,6 m. højt men kun 55,8 m. i den anden side. Skævheden vokser stadigt, og i år 2000 var den på hele 5 m. Med en renovering på et tre-cifret mio. beløb lykkedes det at reducere hældningen med 40 cm.

Den smukke domkirke er lige som Det skæve Tårn bygget af Bonanno Pisano. Også her var han knap så heldig med piloteringen, så domkirken hælder 25 cm. Da kirken blev bygget, blev den regnet for en af de smukkeste i Italien med bl.a. fire rækker af søjler oven på hinanden, betagende relieffer og fire bronzedøre. Tre af dørene er desværre ødelagt af en brand i år 1595, så der i dag kun står en enkelt tilbage. Indvendigt er kirken mindst lige så betagende med hele 68 søjler, et forgyldt loft, en meget berømt prædikestol, mosaikker og et stort krucifiks i marmor. Absolut et besøg værd.

Dåbskapellet udgør sammen med domkirken og Det skæve Tårn de tre mirakler på Miraklernes Eng i Pisa. Også her var de knap på heldige med piloteringen, da også kapellet er skævt - hældningen er dog kun på 50 cm. Udvendigt er kapellet smykket med masser af søjle, statuer, relieffer og spir samt en kuppel med en diameter på 18 m. Også indvendigt er kapellet et fantastisk syn med bl.a et ottekantet dåbsbassin, og en sekskantet prædikestol med marmorrelieffer.

Kirkegården er kendt som Pisas fjerde stolthed, og et besøg her er et must. Kirkegården ligger gemt bag hvide marmormure, og bag disse findes de smukkeste gallerier med fresker og kunsthistoriske værker helt tilbage fra Etruskerne. Midt i kirkegården ligger en stor have, hvor byens mest fornemme borgere blev begravet.

Andre artikler

  1. Feriebolig Toscana

    Korn, oliven, grøntsager og vin – når man bevæger sig uden for byerne, er det nemt at se, hvorfor Toscana kaldes Italiens spisekammer. Ud over den overdådige natur er regionen rig på historiske og kulturelle seværdigheder, og ikke at forglemme - dejlige badestrande ved det Liguriske og Tyrrhenske hav.
  2. Feriebolig Italien

    Pragtfuld og storslået natur, med alt fra smukke bjerge til kridhvide sandstrande og turkisblåt vand, er sammen med historiske seværdigheder og et fantastisk køkken blandt de primære grunde til, at Italien placerer sig blandt de mest populære feriedestinationer.
    Italien_Depositphotos_1194773_S