Byen Lucca er en oplevelse, man aldrig bliver færdig med. I den hyggelige gamle bydel er det middelalderlige særpræg bevaret til fuldkommenhed med karakteristiske stræder og pladser og ikke mindst charmerende huse. I provinsen finder man også dejlige strande, kølige skove, drypstenshuler, idylliske landsbyer og ikke mindst et væld af kulinariske fristelser.
Vælg mellem 181 sommerhuse
Lucca_Depositphotos_342978208_S

Ferie tips

Luccas historie går helt tilbage til antikken, og den imponerende bymur, der omkranser den historiske bydel, blev opført i det 16. og 17. århundrede. I dag er bymuren et yndet sted at spadsere, cykle eller holde picnic. De store gamle træer sørger for skygge på de mange solrige dage, og fra muren kan man både nyde udsigten over de omkringliggende landskaber og få et kig ned på byens liv i de smalle gader. Cykler kan bl.a. lejes på Piazza S. Maria.

Lucca er rig på religiøse bygningsværker, elegante pladser og museer, og man kan besøge byen igen og igen og hver gang opdage nye detaljer. Gå ind gennem en af de buede indgange til det ovale torv Piazza dell’Amfiteatro, hvor indbydende udendørs restauranter ligger side om side, og hvor små butikker sælger brugskunst og souvenirs.

Som i alle andre italienske byer har Lucca også marked med fødevarer, køkkengrej, tøj, sko og meget mere. I finder det hver onsdag og lørdag på Via Bacchettoni ved østmuren. Den 3. weekend hver måned afholdes antikvitetsmarked på Piazza S. Martino. Via Fillungo er byens fine shopping gade med alt fra italienske mærkevarer til is- og vinbarer.

Midt i Lucca ligger domkirken San Martino, der udover mange kunstværker indeholder byens stolthed; et lille krucifiks i træ; Il Volto Santo. Legenden siger, at krucifikset er udskåret i Libanon af Nikodemus, efter at han havde overværet korsfæstelsen af Jesus. For at redde krucifikset fra ødelæggelse under stridigheder om værdien af religiøs kunst, blev det sat på en lille båd, som drev i land nær Lucca. Her blev det lagt på en førerløs oksekærre og endte i Lucca på datoen 13. september. Hvert år på denne dato føres krucifikset gennem byen i en stor procession. Byen er den aften kun oplyst af levende lys og lukket for trafik.

Seværdigheder i provinsen

Lucca-provinsen er rig på traditioner og historie. På grund af sin centrale placering var provinsen igennem århundreder en vigtig handelsplads, hvor den store pilgrimsvej fra middelalderen, Via Francigena, gik igennem, og langs med hvilken der opstod små landsbyer, borge, klostre og kirker.

Den nærliggende Versilia-kyst er et populært feriemål takket været et fortryllende landskab og romantiske små byer, som f.eks. Torre del Lago Puccini. Her kan man se Giacomo Puccinis villa, som i dag er et museum til minde om komponisten. Her boede komponisten og hentede inspiration til sin operette Madame Butterfly.

Det mondæne Viareggio med det berømte karneval og hipede badestrande, det elegante Forte dei Marmi, Pietrasanta med sine kunstskatte og Camaiore med sine romantiske bygningsværker er alle et besøg værd. Stranden Lido di Camaiore, der er afslappet, har legepladser og i det hele taget er mere velegnet til børnefamilier. Snup en cykeltur langs strandpromenaden og i de kølige omkringliggende pinjeskove.

Vælg mellem 181 sommerhuse

Vores tips

Lisbeth
Marketing
14.02.2023

Lucca er som resten af Toscana kendt for herlige gastronomiske oplevelser. Min mand og jeg har flere gange holdt ferie i Lucca, og en ting er sikker; vi skal spise på byens ældste restaurant, der stammer helt tilbage fra år 1910. Restauranten hedder ”Antica Trattoria Da Vasco” og man skal vide, at den er der for at finde den. Den ligger på Piazza S. Maria 25 – en undseelig placering ud til en parkeringsplads og en af byens porte. Restauranten er et familieforetagende og et sted de lokale kommer, hvilket man kan tage som garanti for gode og ærlige måltider. Der er servering både ude og inde, en hyggelig atmosfære og imødekommende betjening, og så er maden autentiske og velsmagende.

På en af vores mange ferier i Italien, havnede min mand og jeg ved et tilfælde i Lucca den 13. september. Vi havde ingen anelse om, at dette var en helt speciel dato i Lucca, så vi blev overraskede, da byen hen på eftermiddagen blev spærret af for trafik, og butikkerne lukket meget tidligere end normalt. Da mørket sænkede sig, blev der tændt levende lys i alle butiksvinduer, i lejlighedernes vinduer, på offentlige bygninger, ja selv på gesimser og udhæng på byens kirker. Pludselig hørte vi sang og musik, så vi fulgte menneskemængden og opdagede en stor procession af folk klædt i middelalderdragter. Nogle i kirkelige dragter, nogle som håndværkere bærende på redskaber fra den tid, og andre med faner og bannere. Forreste blev et krucifiks båret, og da vi fik læst op på historien, blev vi klar over, hvad vi havde overværet. Den aften glemmer vi aldrig.

Kom tættere på Lucca

Byen Lucca er hovedstaden i provinsen af samme navn. Byen ligger i Toscana godt 30 km nord for Pisa og 95 km vest for Firenze. Flyver man til Pisa, og ønsker man ikke at leje en bil, kan man tage med den lokale rutebil, der holder ved indgangen til lufthavnens ankomsthal. Turen tager ca. 45 min og koster omkring 5 euro. Undervejs kommer man igennem flere småbyer. Bussen stopper på Piazza Ricasoli ved sydporten Porta San Pietro.

Holder man ferie i Lucca, skal man mindst en dag spise både frokost og aftensmad på Piazza dell’Amfiteatro, så man oplever, hvor smukt og hyggeligt her er.

Man skal også besøge byens smukke kirker; domkirken San Martino og kirken med den mest overdimensionerede facade; San Michele in Foros.

Snyd heller ikke jer selv for en gåtur på den 12 meter høje bymur. Muren er 4 km lang, men der er op-/nedgange mange steder, så man bestemmer selv, hvor lang turen skal være.

Mere ubeskrivelig udsigt får man fra toppen af Guinigi tårnet.

Oplevelsesparken Pinocchio-parken ligger i Collodi ca. 16 km nordøst for Lucca. Pinocchio kaldes også ”The wooden son of Toscany”, og Carlo Collodi, som skabte Pinocchio, kom fra Collodi.

I de termiske bade i Bagni di Lucca ca. 30 km nord for Lucca by kan man nyde godt af forskellige kure og wellness-behandlinger i et fortryllende landskab.

Ca. en halv times kørsel nord for Lucca ligger Serchio-dalen og Garfagnana med bl.a. den idylliske lille by Borgo a Mozzano, hvor djævlebroen (Pointe del Diavolo) går over Serchio-floden.

I drypstenshulerne (Grotte del Vento) ca. 50 km nord for Lucca kan man opleve underjordiske søer, stalaktitter hængende som istapper fra hulens loft og stalagmitter, der vokser op fra hulens gulv. Besøget er ikke for dårligt gående, da her er mange trapper. Da temperaturen i hulerne er på 11 grader året rundt, er det en god ide at tage en trøje med.

Ca. 50 km nordvest for Lucca på vej mod La Spezia ligger Carrara med Italiens mest berømte marmorbrud. Besøg også marmormuseet, hvor marmor kunst er udstillet, og hvor man kan lære om områdets historie med produktion af marmor.

Lucca er først og fremmest kendt for sin charmerende historiske bydel, og muren der omkranser denne. Lille, tryg og hyggelig kan man roligt kalde bydelen, og her er man glædeligt fri for nyere bygninger, der ødelægger fornemmelsen af, at alt er som i middelalderen. Det er det naturligvis ikke, for bykernen er yderst velholdt og intakt. Det ovale torv Piazza dell’Amfiteatro er unikt, og stemningen her er afslappende og behagelig. Man er ikke et øjeblik i tvivl om, hvorfra pladsen har sit navn.

Domkirken San Martino er udsmykket med kunstværker af kendte kunstnere og indeholder desuden det lille krucifiks, der stammer tilbage fra Jesus korsfæstelse.

Det særprægede syn af egetræskroner i toppen af det 44 meter høje Guinigi tårn er også et af Luccas særkender. Turen op af de 230 trin til toppen belønnes med en fantastisk udsigt over byens tage og langt ud over bymuren.

Kurbyen Bagni di Lucca, Djævlebroen over Serchio-floden, marmorbruddene i Carrara og drypstenshulerne, hvoraf Grotte del Vento er den mest kendte, er alle anbefalelsesværdige udflugtsmål i Lucca Provinsen.

Andre artikler

  1. Feriebolig Toscana

    Korn, oliven, grøntsager og vin – når man bevæger sig uden for byerne, er det nemt at se, hvorfor Toscana kaldes Italiens spisekammer. Ud over den overdådige natur er regionen rig på historiske og kulturelle seværdigheder, og ikke at forglemme - dejlige badestrande ved det Liguriske og Tyrrhenske hav.
  2. Feriebolig Italien

    Pragtfuld og storslået natur, med alt fra smukke bjerge til kridhvide sandstrande og turkisblåt vand, er sammen med historiske seværdigheder og et fantastisk køkken blandt de primære grunde til, at Italien placerer sig blandt de mest populære feriedestinationer.
    Italien_Depositphotos_1194773_S