Farverigt og indbydende: Sådan hilser en pyntet statue af bjørnen, byens vartegn, da jeg træder ind i hotellet midt i Berlin. Den tyske hovedstad er en multikulturel og pulserende metropol med alt hvad hjertet begærer.
Se ferielejligheder og ferieboliger i Berlin her
ferielejlighed berlin_305-DE1000.280.1
Emne nr. 305-DE1000.280.1.

Berlin på tre dage - en oplevelsesmarathon!

”Her er noget nyt lige ved siden af noget gammelt. Der er bare en fantastisk atmosfære og priserne er gode!” Joan og Mikael fra Brønshøj er ikke i tvivl: Berlin er en rejse værd!

Det synes et ældre ægtepar fra Skive også. De sidder bag mig i sightseeing-bussen, som futter igennem det livlige Berlin og forbi utallige seværdigheder. ”Med busturen vil vi skaffe os et hurtigt overblik over byen. Det er dejligt at bevæge sig rundt på denne måde, ” fortæller de mig.

Det er en rigtig god idé at bruge de særlige ’hop-på-hop af-busser’. Turen koster kun 15 euro (110 kroner) for to en halv time og går forbi Berlins vigtigste seværdigheder.

Morgenmad på toppen af Rigsdagen

Brønshøj-parret Joan og Mikael møder jeg på min første dag i Berlin på taget af én af de flotteste bygninger i hovedstaden: ’Reichstag’, eller Rigsdagen, hvor det tyske parlament har til huse. Ved siden af den fantastiske glaskuppel, designet af den berømte arkitekt Sir Norman Foster, ligger ’Käfer im Bundestag’ en gourmetrestaurant, som oprindeligt stammer fra München. Spisestedet på toppen af Rigsdagen er et hit hos folk, der vil nyde den gode mad sammen med den fortræffelige udsigt over Tysklands hovedstad.

En anden fordel ved at reservere bord og spise på ’Käfer’ er, at man slipper for den ellers lange kø af besøgende, der vil se Reichstag. Restauranten har nemlig en separat indgang. Bestil bord i forvejen på nettet. Man skal oplyse sit fulde navn og fødselsdato og medbringe sit pas, når man tjekker ind ved Rigsdagens indgang. Der er sikkerhedskontrol som i en lufthavn, men det er hurtigt overstået, og snart er man i toppen af bygningen og kan nyde en lækker og overdådig champagne-morgenmad eller brunch serveret i tre-etagers fade. Det hele inklusiv adgang til Reichstag koster 28,50 euro (210 kroner).

Se ferielejligheder og ferieboliger i Berlin her

Brandenburger Tor og ”Guld-Else”

Fra Reichstag er der kun et stenkast til byens 210 hektar store park Tiergarten og lige ved siden af ligger den berømte Brandenburger Tor. Majestætisk rejser Berlins eneste tilbageværende byport sig for enden af boulevarden Unter den Linden. Jeg mærker historiens vingesus og tænker straks på de uforglemmelige billeder af den tyske genforening. I dag vifter unge mænd i gamle uniformer med gamle sovjetiske og østtyske flag. I baggrunden, gennem Brandenburger Tors søjler, skimter man den store boulevard Strasse des 17. Juni med Siegessäule for enden. Søjlen med den imponerende gyldne Engel på toppen, der i folkemunde går under det jordnære navn ”Guld-Else”, vogter over hovedstaden.

Fra Brandenburger Tor går jeg igennem Ebertstrasse, hvor jeg passerer Holocaust Mahnmal med de høje rektangulære blokke af mørkegrå cement, som danner en kæmpe labyrint. Mindesmærket for de mange europæiske jøder, der blev myrdet under 2. verdenskrig har været omdiskuteret siden åbningen i 2005. I kælderen under betonblokkene ligger et informationscenter.

Ikke langt derfra rejser de futuristiske skyskrabere ved Potsdamer Platz sig. Kæmpe glasfronter, skæve vinkler og vanvittige former, så langt øjet rækker. Her finder man Sony Center med den fantastiske glaskuppel , som danner rammen om den årlige Berlin Film Festival. Et par graffitismykkede stykker af Berlinmuren er der også.

Aftensmad i 207 meters højde

Om aftenen står en tur til TV-tårnet (Fernsehturm) på den kendte Alexanderplatz i det tidligere Østberlin på mit program. Her kan man se Berlin helt fra oven. Udsigtsplatformen ligger nemlig i 204 meters højde, mens tårnets restaurant er 207 meter over havoverfladen. Det tager kun 40 sekunder med elevatoren at komme derop. Og mens jeg nyder en dejlig middag, roterer gulvet om sin egen akse hver halve time, så man får alle 360 grader af udsigten over den store tyske hovedstad.

Se ferielejligheder og ferieboliger i Berlin her

Bagefter spadserer jeg igennem den hyggelige Nikolaiviertel, som er et af de ældste kvarterer i Berlin. Her findes rolige områder, hvor den berømte tegner Heinrich Zille bliver hyldet. Tag en drink i restaurant Reinhard’s) med flair fra 1920erne og en dejlig have.

Caféer, restauranter, barer og musiksteder findes der også i Hackesche Höfe, Berlins største gårdkompleks med otte baggårde, hvor der også findes butikker, gallerier, teatre og biografer. Læg mærke til de fine jugendstil-facader med flotte kakler. Hyggeligt!

Dag 2: Prenzlauerberg og Currywurst

Dag 2 i Berlin bruger jeg til at udforske scene-kvarteret Prenzlauer Berg, et hipt område med billige restauranter, rolige boligkvarterer og en del seværdigheder. Først vil jeg gerne se Kulturbrauerei, et tidligere bryggeri, nu ombygget til et kreativt kultursted med teater, caféer, ’Kneipen’, koncertsteder og biografer. Røde murstensfacader omgiver de brostensbelagte gårde på det forhenværende Schultheiss-bryggeri. Derfra er det ikke langt til Kollwitzplatz, hjertet af Prenzlauer Berg, med markeder i weekenderne.

Værd at se er også ’Gedenkstätte Berliner Mauer’ i Bernauer Strasse. Der finder man et stykke af Berlinmuren sammen med et stykke ingenmandsland og et vagttårn – sådan så det ud i DDR-tiden!

Jeg afslutter min udflugt til ’Prenzlberg’, som berlinerne kalder det, med et stop ved ’Konnopkes Imbiss’. Den uglamourøse pølsebod i Schönhauser Allé har stillet Berlinernes sult siden 1930. Prøv en ’Currywurst’, en slags berlinsk fastfood, der blev opfundet i 1949: Skåret medister med curry-ketchup og dertil et rundstykke (’Schrippe’). Det klassiske måltid koster kun knap 20 kroner – og man bliver mæt.

Se ferielejligheder og ferieboliger i Berlin her

Kurfürstendamm og Europas største scene

På vejen tilbage til hotellet kommer jeg forbi den berømte Kurfürstendamm, hvor også luksusvarehuset ’KaDeWe’ (Kaufhaus des Westens) ligger. En dyr fornøjelse – men at se gourmet-paradiset på 6. etage er et must.

Desværre er ét af Berlins vartegn på Kurfürstendamm, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (med det ødelagte tårn), p.t. komplet indhyllet, fordi man restaurerer hele kirkebygningen.

Om aftenen går det igen til Berlin Mitte og gaden Schiffbauerdamm ved Spree-floden. Her kan man vælge imellem flere flotte restauranter, blandt andet det lækre franske brasserie ’Ganymed’.

Lige om hjørnet venter Friedrichstadtpalast med Europas største show scene – Las Vegas hilser! Her oplever jeg et fyrværkeri af varieté, akrobatik, dans og sang med en fantastisk sceneopsætning. 162 medvirkende forbløffer publikum med deres æstetiske optræden og uventede effekter – en fryd for øjnene!

Dag 3: ”Klein Istanbul” og sejltur på Spree-floden

Den tredje dag i Berlin fører mig til kult-kvarteret Kreuzberg (som har fået tilnavnet ”Klein Istanbul”, pga. de mange tyrkere som bor her). En oplagt måde at komme til Kreuzberg på er via en tur over Berlins flotteste bro – Oberbaumbrücke. Dér ligger også ’East Side Gallery’ – det længste bevarede stykke af Berlinmuren, udsmykket med overdådig graffiti over alle 1,3 kilometer.

Kreuzberg selv virker lidt nedslidt men har dog hyggelige områder, især omkring slusen mellem Landwehrkanal og Spree samt ved den kendte Bergmannstrasse.

Til sidst hopper jeg på én af de mange udflugtsbåde som sejler på Spree og kan se Berlins attraktioner fra vandet. Især imponerer regeringskvarteret og ikke mindst det gigantiske Bundeskanzleramt, ét af verdens største regeringshovedkvarterer. 1 times sejlads koster 11,50 euro/85 kroner).

Se ferielejligheder og ferieboliger i Berlin her

Tre dejlige dage i Berlin er fløjet af sted, og det er tid til at pakke sammen efter et ophold fyldt med spændende oplevelser i den tyske hovedstad. Den er nemt at komme til fra Danmark med egen bil, tog eller fly via København.

”It’s the atmosphere” – det er stemningen – siger den gamle engelske lady, som jeg mødte i Rigsdagen, efter jeg spurgte hende, hvorfor hun besøger Berlin. Og hun har selvfølgelig ret: Man kan ikke stå for blandingen af historie, moderne tiltag og ’multi-kulti’ flair. Berlin er sympatisk og modtager alle med åbne arme – og så er det billigt! Det er ikke mit sidste besøg i byen, der har så meget at byde på.

Se ferielejligheder og ferieboliger i Berlin her

Andre artikler om Berlin

 • Museumsinsel - 6000 års historie på ét sted

  Museumsinsel (Museumsøen) på en ø i Spree-floden i bydelen Berlin Mitte er et kulturelt kompleks uden sidestykke i verden, når det gælder arkæologi og kunst af den ældre slags. 6000 års historie er samlet i fem museer på én kvadratkilometer – fantastisk!
  ferielejlighed berlin_305-DE1000.194.1
 • Transport i Berlin

  Står folk foran en S-tog-station eller undergrundsbanen og fægter hjælpeløst med et foldet køreplan – så er det med sikkerhed turister, der prøver at finde rundt i Berlins vidt forgrenede transportnetværk.
  ferielejlighed berlin_354-DE-10117-01
 • Muren - Minder om Berlins fortid

  De første stykker af Muren ser jeg på Potsdamer Platz: Omkranset af skyskrabere og futuristisk arkitektur stikker et par blokke op forsynet med informationstavler og dækket af farverige graffitis.
  ferielejlighed berlin_305-DE1000.465.1
Vis alle artikler om Berlin

Andre artikler

 1. Feriebolig Tyskland

  Tyskland er nok det land i Europa, hvor mangfoldigheden er størst. Naturen byder på hav, søer og kanaler i nord og bjerge, store skove med vandfald og fossende floder længere syd på. Landet bugner af natur- og dyreparker, og historisk og kulturelt er det et sandt skattekammer af slotte, borge, klostre og middelalder landsbyer. Naturen og kulturen er rigt repræsenteret på UNESCOs Verdensarvsliste.
  Brandenburger Tor i Berlin, Tyskland