Gamle grækere, romere, maurere og Den spanske borgerkrig. Alicantes historie er over 3.000 år gammel. Følg med på en tidsrejse her.
Se ferieboliger i Alicante
alicante historie_356-ES-03100-09
Emne nr. 356-ES-03100-09.

Alicantes historie

Du går lige ind i Alicante historie fra en fjern fortid på vej op mod byens vartegn, borgen Santa Bárbara.

For 3.000 år siden bosatte grækere og fønikere sig nemlig på skråningerne af det 166 meter høje Benacantil-bjerg, hvorpå Santa Bárbara knejser og byder på fantastiske udsigter.

Borgen – et solidt vidnesbyrd om den omtumlede Alicante historie – blev grundlagt af muslimske maurere efter deres invasion af Spanien i 700-tallet.

Ruiner af romerbyen

Langt tidligere, i 324 f.Kr. , blev Alicante grundlagt af grækere under navnet Akra Leuke – Det Hvide Bjerg.

Grækerne blev fordrevet af romerne, som omdøbte byen til Lucentum – Lysets By – et navn, som stadig bruges om Alicante på grund af dens over 300 årlige solskinsdage.

I dag kan du tage på en tidsrejse tilbage til Lucentum og romertiden ved at besøge ruinerne af byen.

De arkæologiske udgravninger ligger i El Tossal de Manises i bydelen Albufereta et par kilometer nord for det moderne Alicantes centrum. Mere forhistorie finder du på Alicantes glimrende arkæologiske museum lidt nord for centrum.

Araberne kommer

500 e.Kr. var Romerriget i opløsning, og Lucentum/Alicante delvist i hænderne visigoterne og krigsherren Theudimer. Hverken goterne eller romerne gjorde meget væsen af, da arabiske maurere i 700-tallet indtog byen og omdøbte den til Al-Laqant.

I 1246 erobrede den spanske kong Alfonso X byen, mens dens arabiske navn hang – og hænger ved – på spansk, Alicante, og catalansk, Alacant.

Økonomisk nedtur og genrejsning

Bortset fra navnet er der ikke meget tilbage af Alicante cirka fem århundreder som maurisk. For eksempel blev den centrale moske ’begravet’ ved Santa Maria-kirkens opførelse i 1400-tallet. Kirken med den smukke barokfacade støder du på i Alicantes gamle bydel.

I middelalderen udviklede Alicante sig til en vigtig handels- og havneby, hvorfra der blev udskibet ris, vin, olivenolie i uld.

Men Kong Felipe III’s udvisning af maurere, som var blevet i Valencia efter den spanske erobring, fra 1609-1614 blev kostbar for Alicante.

Forvisningen betød et tab af dygtige håndværkere og arbejdskraft, der sendte Alicantes rigmænd ud i konkurser.

Trods nedturen, som fortsatte under den spanske arvefølgekrig fra 1701-1714, var der penge til at opføre byens smukke rådhus i barokstil på Plaza de Ayuntamiento.

Voksende international handel sidst 1800-tallet genrejste Alicantes økonomi. Den blev styrket med eksport fra byens havn under Første Verdenskrig, hvor Spanien var neutral.

Hårdt ramt af borgerkrigen

Under Den Spanske Borgerkrig var Alicante på republikanernes side mod general Franco.

Byen var udsat for et hav af luftangreb. Det værste af dem fandt sted 25. maj 1938.

Den dag mistede mere end 300 civile livet under italienske flys bombardement af Mercado de Abastos, det nuværende blomstermarked ved Mercado Central.

Her mindes man hvert år datoen for bombardementet med nedlæggelse af blomsterkranse.

Alicante blev som den sidste by indtaget af diktator og general Francos styrker 1. april 1939. Franco omdøbte byens berømte strandpromenade til Explanada de España.

I front med turisme

Det navn har den elegante gågade stadig, men ellers har Alicante lagt fortidens diktatur bag sig og er i dag en af Spaniens førende byer for turisme.

Blandt andet på grund af det milde klima og de skønne strande, som altid har været en del af Alicantes historie.

Hvis du vil leve dig ind i 3.000 års Alicante historie med noget nær solgaranti, finder du nemt en feriebolig hos Feline Holidays.

Se ferieboliger i Alicante

Andre artikler om Alicante

  • Alicante vingård

    I bjergene bag Costa Blanca finder du den gode Alicante vin. Den står i skyggen af andre spanske vine, så på en Alicante vingård kan du nyde en hemmelighed.
    alicante vingård_356-ES-03110-14
Vis alle artikler om Alicante

Andre artikler

  1. Feriebolig Spanien

    Spanien er ikke uden grund en yndet feriedestination. Nyd det solrige klima, de vidunderlige strande ud til Middelhavets skønne, krystalklare vand – samt den store rigdom af kultur- og naturseværdigheder og gastronomien i Spanien. Fantastisk udgangspunkt for en vellykket familieferie!
    Luksuriøs bjeghytte til 9 personer med indendørs pool og dejlige græsplæner beliggende i Fornalutx mellem Tramuntana-bjergkæderne.