Lagunebyen Venedig er noget helt for sig med det overdådige vandlandskab og utallige markante bygninger. Der er ingen tvivl; Man bliver aldrig træt af at betragte de mere end 100 antikke og rigt dekorerede paladser, der ligger ud til kanalerne. Selvfølgelig er Venedig at finde på UNESCO’s verdensarvsliste.
Vælg mellem 229 sommerhuse
Venedig_Depositphotos_44644389_S

Lagunebyens hjerte er Piazza San Marco (Markuspladsen), også kaldet Europas mest elegante salon, der er omkranset af imponerende bygninger: Domkirken Sankt Markus’ Basilika, dogepaladset Palazzo Ducale, symbolet for Serenissimas gyldne tider, Mori-tårnet, bedre kendt som urtårn på grund af sit specielle urværk, og den napoleonske fløj, hvori Correr Museet befinder sig. Det er umuligt at overse det knap 100 meter høje klokketårn midt på Markuspladsen. Tager man turen til toppen, bare rolig – der er elevator i tårnet – bliver man belønnet af en uforglemmelig udsigt over byen og lagunen.

Men Venedig er kendt for så meget mere. F.eks. karneval, filmfestival, Murano-glas og Buranos farvestrålende huse. Man kan udforske Venedig på gåben i de talrige små stræder og via de mange broer, eller hvad med at se denne unikke by fra vandsiden? En gondoltur i Venedig, hvor I lydløst glider fordi den ene fantastiske bygning/filmkulisse efter den anden, er en enestående oplevelse, der er pengene værd.

Republikken Venedigs gamle trekantede havn er et ægte friluftsmuseum, der i dag benyttes til kunstudstillinger. Kan ses fra båden eller gondolen ved Canale Grande.

Besøg også øerne i lagunen omkring Venedig: Burano er berømt for sine fine kniplinger, de farvestrålende huse og det skæve kirketårn. Murano er berømt for fremstilling af smukke glasvarer, og man kan besøge glaspusterierne. Torcello er den mest betagende af øerne. Oprindelig var her en stor by, men i dag står kun den smukke katedral Santa Maria Assunta tilbage. Pellestrina er karakteriseret ved sandklitter og højt rørgræs.

På lagunens nordlige side finder man smukke landskaber og strande. Her ligger også de kendte badebyer Caorle med små stræder og pastelfarvede huse, Jesolo, der er underholdningens og nattelivets centrum, og Bibione med pinjeskove på stranden.

Der er en livlige trafik af gondoler, fragtpramme, vaporettoer og småbåde. Da al transport til og fra øerne, og rundt i byen, foregår på vandet, bliver kanalerne hurtigt til et farvestrålende leben. Vil I selv tage del i herlighederne, er der flere muligheder. Om dagen koster en tur på 40 minutter i gondol 80 euro (plads til max. 6 personer). Efter solnedgang er det endnu dyrere. Vandtaxaer, og ”bybussen” vaporettoen er billigere alternativer. Vaporetto'erne afgår fra Riva Schiavoni, også til Lidoen, den 12 kilometer lange landtange, der adskiller lagunen fra Adriaterhavet. Her ligger nogle af de vigtigste feriedestinationer ved Adriaterhavet - og fine sandstrande.

Blandt Venedigs mindre kendte bydele er kvarteret Zattere, der er byens gamle tømmerplads, hvor pramme og tømmerflåder blev losset. Her er stemningen mere folkelig og farverig, med bl.a. caféer på tømmerflåder. Herfra kan man tage båden over til Giudecca-øen med Palladios kirke Il Redentore, der blev opført i 1577 for at fejre, at pesten var var overvundet. Venedigs nordligste bydel, Cannaregio, er den jødiske ghetto, hvor Marco Polo blev født.

Vælg mellem 229 sommerhuse

Kom tættere på Venedig

Det kan være overvældende at besøge Venedig. Derfor er det en god ide at leje en lejlighed, så I har rum og ro til at fordøje de mange indtryk. Da Venedig er en dyr by at leve i, er det rart ikke at skulle spise alle sine måltider på restaurant. Har I børn med, ønsker I måske ikke at tilbringe alle feriens dage i selve Venedig. Ta’ derfor et kig på en feriebolig; hus eller lejlighed på fastlandet ved Venedig eller på Lidoen, hvor der er børnevenlige badestrande.

Venedig er hovedstaden i Veneto i Nordøstitalien. Byen ligger ved lagunen Laguna Veneta ud til Adriaterhavet. Byen består af i alt 118 øer.

Venedig blev grundlagt i 500-tallet, da beboere fra det omkringliggende fastland flygtede derud for at undslippe angreb fra fjender, heriblandt hunnerne. I starten vendte beboerne tilbage til fastlandet, når fjenderne havde plyndret området og var draget videre, men omkring år 568 besluttede mange at blive på øerne permanent. Den første ø, der blev bebygget, var Torcello.

Venedig er bygget på træpæle, der står tæt sammen. Den generelle vandstand er steget, siden byen blev bygget, så mange af bygningerne ligger kun en meter over vandet. Ved højvande bliver mange bygninger og pladser derfor oversvømmet, bl.a. Markuspladsen. Da træpælene rådner med tiden, er der altid renoveringsarbejde i gang.

Piazza San Marco med Markuskirken og klokketårnet Torre dell'Orologio, hvor uret fra 1496 viser planeternes og stjernernes stilling. Klokketårnet (Campanile) står midt på pladsen. Tårnet er en tro kopi af 1100-talsoriginalen, som styrtede sammen i 1902. Der er elevator til toppen – og når vejret er klart, er udsigten over lagunen og Venedigs tage ubeskrivelig. Det er en udsøgt, men dyr oplevelse at nyde en forfriskning på pladsens caféer, hvor man bliver underholdt af et udendørsorkester. Det er forbudt at fodre duerne på Markuspladsen.

Basilica di San Marco er et ubeskriveligt overflødighedshorn af kupler, spir, rundbuer og mosaikker. Over indgangen står fire bronzeheste som blot nogle af de gaver, byens rejsende hjembragte fra deres udlandsrejser/togter. Inden for er kirken et skatkammer af skønheder og kostbarheder. Bl.a. flere tusinde guldmosaikker og altertavlen Pala d’Oro i guld og sølv, der er udsmykket med perler og ædelsten. Markuskirken står som alle andre bygninger i Venedig også på pæle, hele 50.000 stk.

Det ubeskriveligt smukke Dogepalads ligger lige ud til vandet, på en lille plads i forbindelse med Markuspladsen. Bygningen består af et utal af søjler, gotiske buer, figurer og balkoner – alt sammen i marmor i et smukt mønster. Lofter og vægge i paladsets sale er dækkede af malerier, og i Sala del Maggior Consiglio, hvorfra byens styre i sin tid regerede, findes verdens største oliemaleri. Bygningen står på 100.000 pæle.

Sukkenes Bro forbinder Dogepaladset med byens fængsel og er navngivet efter sukkene fra de fanger, der blev dømt i paladset og ført til evig forglemmelse i fængslets fugtige mørke.

Ponte di Rialto er byens ældste bro og var i mere end 300 år den eneste over byens store kanal, Canal Grande. Den skinnende hvide marmorbro er bygget med en bue, så datidens krigsskibe kunne sejle under.

Shoppinggaden Merceria er den mest berømte af Venedigs handelsgader. Her findes alt fra de dyreste mærkevarer til souvenirs og byens berømte glaskunst.

Collezione Guggenheim museum med en imponerende samling af moderne kunst kan ses i Venier dei Leoi, også kendt som Det ufuldendte Palæ. Peggy Guggenheim er selv begravet i museets skulpturhave.

Ca' Rezzonico huser i dag Museo del Settecento Veneziano, museum for 1700-tallets Venedig. I de flotte sale kan man se kostbare møbler, gobeliner og værker af bl.a. Tiepolo og Canaletto.

I Palazzo Grassi findes udstillingen af mode gennem tiderne.

Galleria dell’Accademia er Venedigs og ét af Italiens bedste museer. Det var oprindelig et egentligt kunstakademi, hvor elever lærte af de store mestre, men har gennem århundrederne udviklet sig til en unik samling af de mest fremragende malere fra Venedig.

Venedig-Biennalen, der afholdes om sommeren i ulige år, er verdens største udstilling af moderne kunst, spredt på forskellige lokaliteter. Biennalens hovedudstilling findes i Giardini Pubblici på Riva Schiavoni.

Andre artikler

  1. Feriebolig Italien

    Pragtfuld og storslået natur, med alt fra smukke bjerge til kridhvide sandstrande og turkisblåt vand, er sammen med historiske seværdigheder og et fantastisk køkken blandt de primære grunde til, at Italien placerer sig blandt de mest populære feriedestinationer.
    Italien_Depositphotos_1194773_S