Sardinien med de hvide sandstrande, krystalklare og blågrønne hav og et fantastisk klima er svær at modstå. Et ægte ferieparadis hvad enten I foretrækker en daseferie ved en familievenlig strand, at dykke mellem farvestrålende fisk og koralrev, besøge skønne byer eller en aktiv ferie i smukke naturområder.
Vælg mellem 1.972 sommerhuse
Sardinien_Depositphotos_180474234_S

Ferie tips

Sardiniens hovedstad Cagliari er øens eneste ”rigtige” storby med en skøn blanding af brede gader, små stræder, dyre mærkevarebutikker og spisesteder, men også med spændende seværdigheder. F.eks. det gamle romerske amfiteater, hvor I kan være heldige at ramme ind i en friluftskoncert, det arkæologiske museum, Museo Nazionale Archeologico, byporten Torre dell'Elefante og domkirken Cathedral Santa Maria.

Byen Alghero ligger ud til bugten Rada d'Alghero på Sardiniens nordvestlige side. I den smukke gamle bydel finder man nogle af byens store seværdigheder: middelalderkirken San Francesco og domkirken Santa Maria. På byens hovedgade findes butikker med alt fra kendte modedesigns og kostbare smykker til souvenirbutikker. Bymuren med de gamle vagttårne er betagende, og en gåtur langs strandpromenade Lungomare er et uforglemmeligt syn – ikke mindst om aftenen. Alghero har også flere dejlige badestrande, hvor det er nemt at finde en fin feriebolig i nærheden.

Lidt nord for Alghero ligger den 3500 år gamle Nuraghe-landsby, Nuraghe di Palmavera, der er en af de ældste kendte bebyggelser på øen. De kubeformede stenhuse Nuraghi, der oprindeligt blev brugt til både beboelse og som fæstning, findes overalt på Sardinien.

Ligeledes på nordvest øen ligger Sassari, den andenstørste by på Sardinien. Gå på opdagelse i den historiske bydels snævre gader og oplev domkirken Catedral de San Nicolas på Piazza Duomo. Gå heller ikke glip af de arkæologiske og etnografiske samlinger på National Museum Giovanni Antonio Sanna.

Ta’ også turen ud til den nordlige kyst og den billedskønne by Castelsardo med de snævre gyder og trappegader og ikke mindst middelalderborg Castello dei Doria. Også her finder I et stort udvalg af ferieboliger med havudsigt.

Santa Teresa di Gallura er Sardiniens nordligste by og samtidig et dejligt uspolerede badested. Herfra sejler bilfærgen til øen Korsika. Turen tager under en time. Sæt tid af til at nyde den charmerende og farvestrålende gamle bydel.

Også landsbyen Budoni på den nordøstlige del af øen har en af øens smukkeste og mest børnevenlige strande. Her findes også et stort udbud af fritidsaktiviteter, herunder surfing, badning og dykning. Budoni ligger højt, så vælg en feriebolig med en fremragende udsigt over havet og det smukke landskab, som indbyder til masser af familievenlige aktiviteter, f.eks. cykelture eller små vandreture.

Et andet godt udflugtsmål er Dorgali. Byen ligger på Sardiniens østkyst, lidt trukket tilbage fra kysten. Byen er kendt for sit kunsthåndværk, som kan opleves i mange værksteder rundt om i byen. Gå en tur i den historiske bydel, eller besøg Parco Mueso S’Abba Frisca og bliv klogere på øens kultur og historie. Museet ligger i det fortryllende bjerglandskab med bl.a. vandfald og dyr og er Sardiniens største etnografiske museum.

Costa Smeralda, der er Sardiniens mest fashionable ferieområde, ligger på øens nordøstkyst. Hovedbyen er Porto Cervo, hvor butikker med dyre mærkevarer ligger side om side med restauranter, hvor priserne er i den høje ende. Området har selvfølgelig også skønne badestrande, golfbaner og en marina fyldt med enorme lystyachts.

Grotter og drypstenshuler

Sardiniens undergrund gemmer på mange spændende huler og grotter, bl.a. drypstenshulen i Ispinigoli ved Dorgali. Hulen ligger ca. 5 kilometer uden for byen ved Monte Irveri. Søjlehallen er 40 m høj, og her kan man se den 38 m høje kalksøjle „Spina in Gola“, der er en af de højeste søjler opstået i mødet mellem stalaktit og stalagmit, som man kender til.

Kalkstensklippe Capo Caccia ved Alghero byder også på overraskende oplevelser. Fra toppen af klippen går en 654 trin stejl trappe ned til Grotta Nettuno. Bryder I jer ikke om at tage trappen ned til hulen, kan man i sommerhalvåret sejle hertil fra lystbådehavnen i Alghero. Nede i grotten bliver man nærmest overvældet af skønhed ved synet af små klare indsøer og et utal af drypsten, og nedenunder er der endnu flere store huler. Da indgangen til disse ligger kun en meter over havoverfladen, er det kun muligt at besøge grotten, når havet er roligt, og man må ikke tage dertil alene – man skal have en guide med.

Særlige naturoplevelser

Mellem Sinis-halvøen og Cabras ligger en af de største lagunesøer på Sardinien. Stagno di Cabras er et helt særligt naturparadis for fugleelskere. Som noget helt særligt, bygger de rosa flamingoer rede her. Desuden indeholder søen rigeligt med fisk, hvilket ikke kun glæder flamingoerne, men også lystfiskerne.

Det skønne fredede naturområde, Archipel Tavolara, som består af en lille gruppe øer, ligger ud for Olbia på den nordøst lige kyst. Fra Olbia kan man tage på bådtur til øerne, og undervejs gør I stop for at snorkle på nogle af de så godt som uberørte havområder.

Vandland

Ved Costa Smeralda, i landsbyen Baja Sardinia 3 km vest for Porto Cervo, ligger Sardiniens største vandland, Aquadream, med enorme vandrutsjebaner, swimmingpools, trampoliner og alt hvad en vandhund kan ønske sig.

Aktiv ferie

Kan I lide vandsport, er Sardinien lige sagen. Nær Porto Pollo ved Palau på øens nordkyst finder man nogle af øens bedste spots for kite- og windsurfing, og ved Buggerru på sydvestkysten findes et ægte surferparadis. I bugten Porto Conte nordvest for Alghero ligger Spiaggia Mugoni, der er et helt perfekt sted, hvis man vil ro i kajak eller windsurfe.

Er I til en sejltur i båd, kajak eller kano, er en tur på Lago del Cedrino fra Dorgali til Su Galogon en aktivitet, der ikke nødvendigvis kræver højt solskin. Søen ligger i et pragtfuldt landskab i den østlige del af Sardinien. Må der godt være lidt mere spænding, kan en kombineret kano- og trackingtur i Codula Fuili-området måske friste. Undervejs er der mulighed for rappelling og en svømmetur i havet.

På Località Capo Galera i Alghero ligger dykkercentret Diving Centre Capo Galera, som arrangerer dykker- og snorklingture i Nereo Cave, der er den største undersøiske grotte i Middelhavet.

Strande

Overalt langs Sardiniens kyst ligger de skønneste familievenlige sandstrande. Nedenstående er blot et lille udpluk:

Ved Cagliari ligger Sardiniens største og mest populære badestrand, Spiaggia del Poetto, med svalende pinjeskove og ruinerne ved Area Archeologi di Nora.

Længst mod nordvest på halvøen Stintino ligger fiskerlandsbyen af samme navn og øens mest kendte strand; La Pelosa. Her er der både fint sand og lavt vand langt ud. For at stranden ikke skal blive for belastet af for mange badegæster, opkræves der entre på 3,50 euro for at komme ind på stranden.

Nordvest ved Alghero: Spiaggia di San Giovanni, Spiaggia di Maria Pia og Porto Conte.
Nordvest ved Fertilia: Spiaggia delle Bombarde og Spiaggia del Lazzaretto.
Nordøst: Cala di Budoni, Spiaggia di Porto Ottiolu og Spiaggia di Berchida
Sydvest mod Iglesias: spiaggia di Cala Domestica
Sydvest ved Capo Pecora: Spiaggia di Scivu og Spiaggia di Piscinas.
Øst: Cala Gonone, Cala Lunas, Cala Mariolu, Cala Goloritze og Bari Sardo

Vælg mellem 1.972 sommerhuse

Kom tættere på Sardinien

Sardinien er en italiensk ø i det Tyrrhenske Hav. Øen ligger ud for Kampanien og syd for den franske ø Korsika. Sardinien kan nås med færge fra flere steder i Italien, Frankrig og Spanien. Sardinien har tre internationale lufthavne: Olbia, Alghero og Cagliari.

Det, der første falder mange ind, når de tænker på Sardinien, er det klare, blågrønne vand, de hvide sandstrande og det fantastiske vejr. Naturen scorer også højt, den italienske mad og de mange seværdigheder. De mange grotter og drypstenshuler er også sikre hit.

I Alghero skal man besøge de to kirker Chiesa di San Francesco og Cattedrale di Santa Maria. Chiesa di San Francesco er en af de smukkeste bygninger i byen. Kirken kan dateres tilbage til år 1360 og blev efter en kollaps genopbygget sidst i 1500-tallet. Cattedrale di Santa Maria fra år 1567 blev indviet som domkirke i 1730. Kirken har fem kapeller, et ottekantet klokketårn og en meget smuk indgangsportal. Bymuren i Alghero, der omkranser den gamle bydel, er bemærkelsesværdig pga. sine mange vagttårne. Gå en tur på bastionerne og nyd den smukke udsigt.

I Cagliari er der minimum tre must-see: Museo Nazionale Archeologico, Byporten Torre dell'Elefante og domkirken Cathedral Santa Maria.

Cattedrale di San Nicolas i Sassari ligger i den gamle bydel. Kirken har været domkirke siden 1441 og er ufattelig smuk med gotiske hvælvinger, barokfacade og et noget nyere tårn med en lille kuppel. National Museum Giovanni Antonio Sanna i Sassari er et af de vigtigste museer på Sardinien. Det blev oprettet i 1878 som et kongeligt antikmuseum og er i årenes løb blevet udvidet med fund fra både officielle og private udgravninger og samlinger. Middelalderborgen Castello dei Doria i Sassari er et must-see. Den imponerende bygning stammer fra det 12. årh., og der er panoramaudsigt hele vejen rundt om ruinen.

Nuraghe di Palmavera er et af de vigtigste arkæologiske steder på Sardinien. I dag står resterne af 50 bygninger fra den gamle Nuraghi landsby tilbage.

Sardiniens undergrund gemmer på mange grotter og drypstenshuler. En af disse er stalaktitgrotten Grotta Nettuno, eller Neptuns Grotte, som kun kan besøges med guide. Her kommer I rundt i grotten ad oplyste stier, og det er en uforglemmelig smuk oplevelse. Drypstenshulen i Ispinigoli ved Dorgali er en anden kæmpe oplevelse med bl.a. den 38 m høje Spina in Gola, der er en af de højeste af slagsen.

Lagunesøerne Stagno di Cabras er et helt særligt naturparadis for fugleelskere, hvor man bl.a. kan se masser af lyserøde flamingoer.

Ta’ på bådtur til naturområde Archipel Tavolara. Turen byder på snorkleoplevelser i unikke havområder.

Det er oplagt at vælge en af de mange ferieboliger ved kysten, så I har kort vej til en af øens utallige familievenlige badestrande. Vil I helst undgå den mere fashionable del af Sardinien, er Costa Smeralda måske ikke det oplagte sted at finde en feriebolig.

Generelt er leveomkostningerne billigere på Sardinien end i Danmark. Priserne på mad og drikke er på niveau med resten af Italien.

Et vigtigt eksempel er en kop kaffe på en kaffebar, hvor en Espresso koster ca. 1 euro og en Cappuccino ca. 1,30 euro. En ½ liter vand i plastflaske koster ca. 1 euro i butik, en sodavand på restaurant ca. 3 euro og en øl ca. 3,5 euro. Et måltid på restaurant kan fås fra ca. 12 euro.

Andre artikler

  1. Feriebolig Italien

    Pragtfuld og storslået natur, med alt fra smukke bjerge til kridhvide sandstrande og turkisblåt vand, er sammen med historiske seværdigheder og et fantastisk køkken blandt de primære grunde til, at Italien placerer sig blandt de mest populære feriedestinationer.
    Italien_Depositphotos_1194773_S