Firenze er Toscanas kulturelle hovedstad, og den gamle bydel er spækket med fantastiske bygningsværker, museer og kunstværker. Endnu en vigtig seværdighed i Firenze er markederne - især det helt specielle madmarked Mercato Centrale, der ligger i midten af den gamle bydel Basilika San Lorenzo.
Vælg mellem 46 sommerhuse
Firenze_Depositphotos_52297451_S

Ferie tips

Kender man bare lidt til Italien, ved man også, at Firenze ikke er til at komme uden om, hvis man interesserer sig for landets kulturhistorie. De mest kendte seværdigheder er uden tvivl domkirken Santa Maria del Fiore, Uffizi-galleriet, Galleria dell'Accademia med David skulpturen og ikke mindst Ponte Vecchio med de eksklusive kunst- og smykkebutikker.

Vil I gerne have mest muligt ud af jeres ferie i Firenze og ikke spilde tiden med at stå i kø i bagende sol, kan det klart anbefales at booke guidede ture og købe entrebilletter hjemmefra.

Et besøg i Cattedrale di Santa Maria del Fiore, der selvfølgelig er med på UNESCOs Verdensarvsliste, er et must for kunstelskere. Her kan I nyde den imponerende udsigt over byens tage fra kuplen og klokketårnet, se den betagende Santa Reparata-krypt og Johannes dåbskapellet. Og så er selve bygningen en stor oplevelse i sig selv.

Gå en tur i den smukke Boboli have, der er en af landets smukkeste, med statuer, springvand, sjældne planter og en ubeskrivelig udsigt, Haven hører til det tidligere kongepalads Palazzo Pitti. Medici Riccardi-paladset er en anden af byens seværdige historiske bygninger.

Afsæt også god tid til besøg på Uffizi-galleriet, Museo dell'Opera del Duomo og Galleria dell'Accademia og glæd jer over overfloden af mesterværker af bl.a. Michelangelo, Leonardo og Raphael.

Vigtige markeder

Tag en slentretur igennem de smukke gader og brug tid ved standene på byens markeder. De nok vigtigste markeder ligger på Piazza del Mercato Centrale, Via dell'Ariento i midten af den gamle bydel ved Basilika San Lorenzo; det gigantiske udendørs gademarked, hvor de lokale køber tøj, lædervarer og andre dagligvarer, og det kæmpe store indendørs madmarked. Den unikke bygning fra år 1874 har siden 2014 dannet rammen om alt godt til ganen fra det italienske køkken.

Herlighederne er fordelt på to etager. I stueplan ligger boder med kød, frisk fisk, ost, frugt, grønt og krydderier, pasta, vin, olier – ja alt hvad hjertet kan begære, og alt sammen af højeste kvalitet. Stedet summer af liv, da det er her, de lokale handler, og da mad er religion i Italien, mangler her ikke noget. Madmarkedets første sal rummer mange forskellige madboder med frisklavede lokale retter for enhver smag og pengepung. Det er her, mange lokale spiser både frokost og aftensmad, og spisehallens godt 3000 kvm har 500 siddepladser, så her er også plads tul turister. Madhallen har åbent fra kl. 10 til midnat.

Pinocchios verden

Børn og andre Pinocchio fans, der holder ferie i Firenze, må bare besøge Pinocchio butikken i Via Guicciardini 6r (mellem Ponte Vecchio og Palazzo Pitti). Her finder I alt fra Collodis fortælling om Toscanas ”wooden son”, lige fra dukker i alle størrelser til t-shirts og tasker med det berømte motiv.

Vær at vide om trafik

Holder I ferie i en feriebolig uden for Firenze, skal I være opmærksomme på, at det i byens gamle del – og flere andre steder i byen – ikke er tilladt for andre end byens beboere at køre i bil. Parker derfor uden for bykernen, eller lad bilen stå hjemme ved ferieboligen og benyt jer af bus, metro eller sporvogne. I kan også tage turen rundt i byen på lejede segways og elcykler.

Vælg mellem 46 sommerhuse

Vores tips

Lisbeth
Marketing
27.02.2023

Spis som italienerne: gå uden om de rød- og hvidternede duge og kig efter de ydmyge steder, hvor de lokale samles til frokost. Et af disse steder, som bestemt ikke gør noget væsen af sig udefra, er I’ Brindellone på Piazza Piattellina 10. Min mand og jeg besøgte Firenze i 2014 og spurgte vores husvært, hvor han ville anbefale, at vi spiste frokost, og han satte uden tøven et kryds på kortet og sendte os afsted.

Vi troede, vi var gået forkert, for på adressen lå noget, der mest af alt mindede om en nedlagt kiosk. Vi åbnede døren og tænkte, at det måtte jo være rigtigt, når en lokal havde anbefalet stedet, selv om det stadigt så forkert ud. Men vi gik efter duften, og inde bagved var der så godt som fuldt hus af lokale, der spiste – og snakkede. Ok – nu så det rigtigt ud. Traditionelle, toskanske retter serveret med en halv liter af husets rødvin i den velkendte bast flaske – uforglemmeligt.

På væggen hang Martin Jørgensens lilla Fiorentina trøje indrammet, og da min mand er inkarneret AGF fan, måtte vi jo lige høre nærmere. Værten fortalte stolt, at restauranten var den berømte fodboldspillers stamsted, og at han altid holdt interviews o.l. her. Den dag i dag kommer der tit nye ansigter i restauranter med beskeden: Martin sent us.

Kom tættere på Firenze

Firenze er noget helt specielt med sin overdådige koncentration af kunst, kultur, historie og skønhed. Byen er derfor det helt rigtige valg, hvis I vil opleve mest muligt af Toskanas kulturarv samlet på et sted. Og så er Firenze også et godt valg, hvis I kan lide at shoppe i modebutikker og på markeder.

Firenze er hovedstaden i Toskana og ligger i regionens nordlige ende. I 1861 blev Italien samlet til et kongerige. Indtil da var landet opdelt i selvstændige stater. Firenze var landets hovedstad fra 1864 til 1871, hvor Rom overtog titlen. I 1946 ophørte landet som et kongerige og blev i stedet en republik.

Firenze by er på 102 km2 og havde i 2018 381.000 indbyggere. Dertil kommer mere end 10.000 turister årligt.

Har man det svært med temperaturer over 30 grader og stærk sol, skal man ikke besøge Firenze i juli og august, men derimod vælge april – juni samt september, hvor temperaturen typisk ligger mellem 18 og 27 grader.

De fleste kender Firenze for domkirken Santa Maria del Fiore, Uffizi-galleriet, Galleria dell'Accademia med David skulpturen og broen Ponte Vecchio, der går over floden Arno.

Tager man til Firenze, skal man sætte god tid af, for her er masser at opleve. Den gamle bydel er UNESCO Verdensarv for sin overflod af middelalder bygninger og seværdigheder. Bl.a. kunstværker af mange af de største europæiske kunstnere gennem tiden. Domkirken er noget særligt i sig selv, og her kan man se Santa Reparata-krypt, udsigten fra kuplen samt Johannes dåbskapellet.

Meget mere kunst befinder sig i Uffizi-galleriet, Museo dell'Opera del Duomo og Galleria dell'Accademia. Besøg også byens paladser, Boboli haven og det gastronimiske overflødighedshorn Mercato Centrale.

Holder man ferie i Firenze, og sætter man pris på den frihed, det giver at bo i en lejlighed eller et feriehus fremfor på et hotelværelse, er der masser at vælge imellem. Både i Firenze by, men især uden for byen, hvor man ovenikøbet kommer tæt på Toscanas storslåede landskaber. Hvem vil ikke gerne bo blandt vinmarker med oliventræer og måske en pool i baghaven?

Andre artikler

  1. Feriebolig Toscana

    Korn, oliven, grøntsager og vin – når man bevæger sig uden for byerne, er det nemt at se, hvorfor Toscana kaldes Italiens spisekammer. Ud over den overdådige natur er regionen rig på historiske og kulturelle seværdigheder, og ikke at forglemme - dejlige badestrande ved det Liguriske og Tyrrhenske hav.
  2. Feriebolig Italien

    Pragtfuld og storslået natur, med alt fra smukke bjerge til kridhvide sandstrande og turkisblåt vand, er sammen med historiske seværdigheder og et fantastisk køkken blandt de primære grunde til, at Italien placerer sig blandt de mest populære feriedestinationer.
    Italien_Depositphotos_1194773_S