Abelines Gaard
Sdr. Klitvej 87
6960 Hvide Sande
45 9731 5127
Vælg mellem 2.027 sommerhuse

Abelines Gaard

I strandfogedens fodspor - Hjemme hos Abeline
Den monotome lyd af urets tikken blander sig med den knitrende lyd af Abelines strikkepinde. Hun sidder i stolen og kigger ud på den snoede grusvej, imens hun passer telefoncentralen. Så banker det på døren. Naboen kommer for at ringe, for telefonen er den eneste på Holmsland Klit... Når du træder ind i den fredede strandfogedgård, træder du ind i en tidslomme. Abeline sidder ikke længere med strikketøjet i hånden ved telefoncentralen og tilbyder varm kaffe på madam blå, men gården står, som om hun lige har forladt den i 1950'erne.

Gården blev bygget i perioden 1854-1871 af Abelines svigerfar. Han var strandfoged, og skulle bjerge vraggods, afholde strandauktioner og huse søfolk fra forliste skibe. Abeline overtog gården med sin mand i 1890, men hun blev enke i 1904 og drev derefter gården sammen med sine 5 børn frem til sin død i 1957.

Strandingerne blev færre, til gengæld begyndte Abeline at huse sommergæster - Holmsland Klit som turistdestination blev født… Hele sæsonen tilbyder Abelines Gaard ugentlige introduktioner til den gamle strandfogedgård på hhv. dansk og engelsk. Her bliver du klogere på historien.

Opleve livet som i gamle dage
På Abelines Gaard I mulighed for at opleve, hvordan livet var på klitgårde på den jyske vestkyst i gamle dage. Der er ofte demonstrationer af den levende historie, når gamle håndværk bliver levendegjort. Det kan f.eks. være rebslagning, vodbinding, træarbejde eller strik.

Til familiens yngste, og de barnlige sjæle, er der mange sjove spil og lege fra gamle dage både ude og inde. Prøv fx at gå på stylter, spil ti-bold og bobspil. Lev jer også ind i børns hverdag for 100 år siden, når I prøver vores underholdende skattejagt.

Abelines Gaard har også tilknyttet en redningsstation, hvor der i løbet af året også afholdes arrangementer. Her kan I blandt andet opleve, hvordan en redningsaktion var i gamle dage.

Der bliver i løbet af året arrangeret forskellige arrangementer, fortælleaftener, sangaftener og andre oplevelser. Se datoer for dette på www.levendehistorie.dk

Café og butik
Abelines Gaard har en skøn kaffestue, her kan I nyde en kop kaffe i de hyggelige gamle stuer, præcis som Abelines gæster gjorde det engang. På udvalgte dage tilbydes en stor kagebuffet og ellers serveres der kolde og varme drikke med almindeligt kaffebrød. I finder også en lille museumsbutik, hvor I har mulighed for at købe is og forskellige souvenirs. Husk at der er gratis entré i museumsbutikken. Se også museets webshop www.gavermedhistorie.dk

Fortællende ansigter
Abelines Gaard har en anderledes udstilling, hvor I selv kan bestemme, hvad I vil høre. Abeline og Esepigen svarer på spørgsmål, når I trykker på knapperne. Hør fx Abeline fortælle om strandinger, arbejdet med telefoncentralen og sommergæsterne fra byen. Esepigen fortæller om sit arbejde med at sætte madding på fiskelinens mange kroge og om de lune sommeraftener med dans og musik med de andre unge på kysten.

Levende Historie
Abelines Gaard er en del af Ringkøbing-Skjern Museum, hvor du kan opleve historien der, hvor den foregik. Museet består af en række autentiske bygninger, der fortæller hver sin spændende historie om det liv, som mennesker gennem tiden har levet, og hvordan landskabet har præget det!

På Ringkøbing-Skjern Museum er historien ikke bare i montre. Her kan du opleve den LEVENDE HISTORIE med alle sanser - gennem levendegørelse, guidede ture, børneaktiviteter og rundvisninger. Med et ugekort eller årskort er der rabat ved at besøge flere besøgssteder. Børn og unge op til 18 år har gratis adgang ifølge med voksen.

Vil du vide mere om Abelines Gaard, åbningstider, priser, dato for aktiviteter og arrangementer besøg www.levendehistorie.dk eller følg os på www.facebook.com/abelinesgaard

Vælg mellem 2.027 sommerhuse

Andre artikler om Haurvig

  • Sommerhus Haurvig privat Danmark

    Glæd dig til et skønt ophold sammen med familie eller venner i et sommerhus Haurvig privat Danmark. Du finder nemt finde det helt rigtige sommerhus hos os.
    Emne nr. 130-P62610
  • Sommerhus Haurvig privat udlejning

    Glæd dig til et dejligt ophold sammen med familie eller venner i et sommerhus Haurvig privat udlejning. Du kan så let som ingenting finde det helt rigtige sommerhus hos os.
    Emne nr. 328-D3534
Vis alle artikler om Haurvig