BUNDSBÆK MØLLE

Vandet plasker rytmisk, og vandmøllens træværk knirker og knager. I de farverige møllestuer sludrer mølleren med naboerne imens lærlingen knokler med at få melet malet. Udenfor banker det på døren, det er rakkerkonen Mette Mus, der beder om almisse...

Bundsbæk Mølle er en charmerende vandmølle der ligger godt gemt i den vestjyske hede, men har på mange måder været et omdrejningspunkt gennem historien. Bundsbæk Mølle er opført omkring 1640, og op igennem 1700-tallet var Bundsbæk Mølle søgt af mange møllegæster fra de omkringliggende sogne. I starten af 1800-tallet blev der uddelt fattighjælp fra møllen, og det var ofte til de udstødte rakkere fra Bjørnemosen bag møllen.

I dag fungerer Bundsbæk Mølle som et museum, hvor du ofte kan opleve "levende historie" gennem levendegørelse. Det vil sige at der er møllere der maler mel på vandmøllen og bagere der tænder op i den gamle mølleovn. Der er en gammel smedje som også stadig er i brug. Derudover er der en skøn kaffestue, hvor man kan købe forskellige forfriskninger. Der er ligeledes en lille butik med mulighed for at købe is og souvenirs. Bundsbæk Mølle er også kendt for sit hyggelige julemarked, der afholdes hver år i december.

Bundsbæk Naturpark og rakkerne
Bundsbæk Mølle er omkranset af en skøn naturpark kaldet Bjørnemosen, der blandt andet har skønne orkideer. Her kan man gå en tur på den fine sti i det smukke landskab. Når man er på tur i naturparken kan man opleve naturkunst og man kan også besøge det lille Rakkerhus.

Rakkernes fattige hus blev bygget på grænsen mellem tre sogne eller man kan sige det blev gemt væk ude i Bjørnemosen bag ved Bundsbæk Mølle. Rakkerne var et udstødt folkefærd, der blev betragtet som urene, og de udførte det arbejde, som andre ikke ville gøre. Det kunne være som bødlens hjælper, latrintømning, og flåning af selvdøde dyr. Har du lyst til at høre mere om rakkerne så se udstillingen på Bundsbæk Mølle eller tag med museets guide på rakkertur. Se Bundsbæk Mølles hjemmeside for mere info. Det er også muligt at gå ud til huset gennem naturparken på egen hånd.

Levende Historie
Bundsbæk Mølle er en del af Ringkøbing-Skjern Museum, hvor du kan opleve historien der, hvor den foregik. Museet består af en række autentiske bygninger, der fortæller hver sin spændende historie om det liv, som mennesker gennem tiden har levet, og hvordan landskabet har præget det!

På Ringkøbing-Skjern Museum er historien ikke bare i montre. Her kan du opleve den LEVENDE HISTORIE med alle sanser - gennem levendegørelse, guidede ture, børneaktiviteter og rundvisninger. Med et ugekort eller årskort er der rabat ved at besøge flere besøgssteder.
Børn ​og unge ​ op til 18 år har gratis adgang ifølge med voksen.

Vil du vide mere om Bundsbæk Mølle, åbningstider, priser, dato for aktiviteter og arrangementer besøg Bundsbæk Mølles hjemmeside eller følg os på www.facebook.com/Bundsbaekmolle

Vælg mellem 1.146 sommerhuse Vælg mellem 2 tilbud

Andre artikler om Stauning

  • Sommerhus Stauning

    Glæd jer til en utroligt børnevenlig strand i det særdeles naturskønne sommerhusområde ved Ringkøbing Fjord og Skjern Å. Tag børnene med på kanotur eller glæd jer til de uendelige muligheder, som venter for alle lystfiskere. Se også de mange veteranfly i byen, eller tag med på rundflyvning og se det hele fra oven.
    Moderne og spændende sommerhus til 8 personer, bygget i træ i 2006. Huset er beliggende i rolige omgivelser på en velplejet naturgrund i Stauning.