Udlejningen af danske sommerhuse sker med rekordfart i år, og den stærkt efterspurgte uge 30 kan være udsolgt allerede i slutningen af april. Forklaringen findes i Nordtyskland.

Rekordstor efterspørgsel på danske sommerhuse i 2019

Sommerhusportalen Feline Holidays har mere end 30.000 sommerhuse i hele Danmark og dækker dermed stort set hele markedet for sommerhusudlejning. Vi har undersøgt udviklingen i 2019 i forhold til sidste år og kan konstatere, at der er udsigt til endnu højere efterspørgsel i år.

”2018 var et rigtig godt år for de danske sommerhusudlejere, og hele Danmark var faktisk udsolgt i uge 30, som er den centrale uge af højsæsonen”, fortæller Allan Maul, der er direktør for Feline Holidays. Han tilskriver det usædvanligt varme og solrige vejr i sommeren 2018 en stor del af æren for, at så mange valgte at holde ferie i Danmark sidste år.

”Jeg kan selvfølgelig ikke love, at den danske sommer i år bliver lige så god som sidste år”, siger Allan Maul med et glimt i øjet. Alligevel kan han allerede nu konstatere, at sommerhusene bliver udlejet væsentligt hurtigere i år, end de gjorde sidste år. ”Når vi kigger på udlejningstallene, kan vi se, at der hver eneste uge fra uge 22 til og med uge 32 er væsentligt færre sommerhuse at vælge mellem i år, end der var sidste år. Det er især uge 30, der igen i år er efterspurgt”, fortsætter Allan Maul.

Det går ekstra stærkt med at få udlejet de danske sommerhuse i år. Hver eneste uge fra uge 22 til uge 32 er der væsentligt færre ledige sommerhuse, end der var sidste år. Tallene er opgjort 15. februar i 2018 og 2019.

Hele Nordtyskland har ferie samtidig med Skandinavien

Selv om Allan Maul altså ikke vil love lige så godt sommervejr som i 2018, er han ikke i tvivl om årsagen til, at det går ekstra stærkt med at få udlejet de danske sommerhuse i år. ”Tyske turister står for en meget stor del af omsætningen i sommerhusbranchen, mens danske, norske og svenske turister også fylder en del. Men når vi taler om tyske turister, er det især tyskere fra den nordlige del af Tyskland, der tager på ferie i Danmark. Og i år har alle de nordtyske delstater ferie på præcis samme tidspunkt som Danmark, Norge og Sverige”, forklarer Allan Maul.

”I tidligere år, hvor de nordtyske delstater holdte ferie forskudt i forhold til Danmark, Norge og Sverige, var presset på markedet ikke så hårdt. Her blev efterspørgslen nemlig fordelt på flere uger. Men sådan er det ikke i år. Når tyskere, danskere, nordmænd og svenskere vil i sommerhus i præcis de samme uger i højsæsonen, skaber det et usædvanligt hårdt pres. Der er tale om, at halvdelen af den tyske befolkning har ferie på præcis samme tid som Danmark, Norge og Sverige i år. Det er ca. 41 millioner mennesker”, uddyber Allan Maul.

I år holder alle de nordtyske delstater ferie i præcis de samme uger som Danmark, Norge og Sverige. Her bor ca. 41 millioner mennesker, svarende til halvdelen af Tysklands samlede befolkning. Dette forhold er med til at skabe en meget høj efterspørgsel på danske sommerhuse i år.

Uge 30 kan være udsolgt i slutningen af april

Allan Maul glæder sig over, at der er travlhed, og over at mange turister kommer til Danmark henover sommeren. ”Men ingen roser uden torne”, siger han og uddyber: ”Når vi kigger på uge 30, er jeg slet ikke i tvivl om, at der bliver udsolgt hurtigere i år end sidste år. Det går rigtig stærkt; på kun en uge (fra 15. – 22. februar 2019) er der udlejet næsten 1.100 sommerhuse i Danmark i uge 30. Hvis det fortsætter i samme tempo, er der en reel risiko for, at alle danske sommerhuse i den populære ferieuge vil være udlejet hen imod slutningen af april; altså om blot 2 måneder”.

At der er fart på i de danske sommerhusområder fremgår tydeligt af kortet, der viser ledige huse fordelt på postnumre. ”I 166 postnumre (32%) er der mindre end 30 ledige sommerhuse tilbage i uge 30. Der er stadig ledige huse langs dele af Vesterhavet og Limfjorden, men på Bornholm er 97% af husene nu booket i uge 30”, fortæller Allan Maul.

Det går rigtig stærkt på det danske sommerhusmarked i år. Jo rødere et postnummer er, jo færre ledige sommerhuse er der tilbage i uge 30. De grå områder er enten udsolgt, eller også er der ingen sommerhuse til udlejning.

Yderligere information

Feline Holidays har siden 2001 sendt mere end 2 millioner gæster af sted på ferie. Vi er nu Danmarks største bookingportal for sommerhuse og ferieboliger i Danmark og udlandet.