Stenvad Mosebrugscenter
Stenvad Mosebrugscenter
Stendyssevej 14, Stenvad
8586 Ørum Djurs
8779 3220
Vælg mellem 1.879 sommerhuse Vælg mellem 5 tilbud

Stenvad Mosebrugscenter skildrer tørvegravningens historie.

Stenvad Mosebrugscenter er et aktivt museum, der skildrer tørvegravningens og mosebrugets historie. Museet indsamler og renoverer ting, der har tilknytning til tørvegravning og produktion af spagnum.

Der er desuden en udstilling af redskaber, maskiner m.m. til brug ved tørvegravningen. Udendørs kan I se et ælteværk, der ved hestekræfter, leveret af nordbaggen Viking, ælter tørvemassen, inden den hældes i rammer og formes til tørv.

Under krigen i 1914-1918 var det umuligt at importere kul, hvilket betød at efterspørgslen efter dansk brændsel steg og gjorde tørvegravningen til en industri. I 1917 blev den første produktionshal i Stenvad bygget og i alt 7 km smalsporsbane blev lagt ud til moserne, hvor tørven i tipvogne blev transporteret til Stenvad.

Den gamle smalsporede tørve-jernbane fra tørveproduktionens storhedstid er intakt og istandsat ud til kanten af mosen, en strækning på ca. 2,5 km. Et renoveret lokomotiv trækker nu de speciel indrettede personvogne med turisterne ud i den dejlige natur.

Togkørslen indstilles af sikkerhedsmæssige grunde, hvis det regner eller banen er våd.

Området ved Stenvad Mosebrugscenter giver også plads til udfoldelse og her er mulighed for forskellige aktiviteter for både børn og voksne. I kan f.eks. spille hockey, fodbold eller basket på boldbanen, køre en tur med minitoget, tage på skattejagt med metal detektor eller prøve lykken med at finde guld i vandgraven og få det omvekslet til en guldmønt.

Det er selvfølgelig også muligt at prøve kræfter med tørveæltning, som man gjorde i gamle dage.

I Tørvecaféen kan I efter aftale på tlf. 8779 3220 bestille alt fra kaffe med brød til større middage.

Stenvad Mosebrugscenter
Vælg mellem 1.879 sommerhuse Vælg mellem 5 tilbud

Andre artikler om Djursland

  • Sommerhus Djursland

    Djursland er et utroligt populært område, som har det hele. Strandene er er i topklasse, naturen er flot og I kan frit vælge mellem en perlerække af seværdigheder og attraktioner. Kig f.eks. indenfor i Herregårdsmuseet, se kunst i verdensklasse i Glasmuseet Ebeltoft og besøg Djurslands Jernbanemuseum. Der er mange muligheder for udflugter, besøg f.eks. Nationalpark Mols Bjerge.
    I Fjellerup Strands charmerende, gamle sommerhusområde ligger dette dejlige sommerhus til 8 personer på en stor grund, kun et stenkast fra havet.
  • Luksus sommerhus Djursland til leje

    Glæd dig til et uforglemmeligt ophold sammen med familie eller venner i et luksus sommerhus Djursland til leje. Du kan nemt og hurtigt finde det helt rigtige sommerhus her på siden.
Vis alle artikler om Djursland